תחרות היא לעיתים גם הזדמנות.
אבל כדי שתחרות תהפוך להזדמנות, חייבים בראש ובראשונה לערוך ניתוח של הסביבה התחרותית בענף או בתעשייה בה העסק שלכם פועל.
מה שחשוב לדעת, זה שתחרות היא סימן מובהק לכך שיש שוק למוצר או השירות שאתם מציעים ולעיתים אף לפתוח הזדמנויות חדשות.
איך מנתחים את הסביבה התחרותית? הנה כמה צעדים חשובים:
הנה דוגמא לכך שתחרות לעיתים גם יוצרת הזדמנות:
ארבעת הענקיות של המכשור לבית החכם חתמו על שיתוף פעולה טכנולוגי.
אמזון, אפל, גוגל וברית זיגבי, המתחרות זו בזו בייצור מכשירים עבור בית חכם, החליטו לשתף פעולה ולקבוע סטנדרט אחיד בקוד פתוח, וזאת על מנת להקל על יישום הטכנולוגיה ולהנגיש אותה לכל אחד.
עד היום, כל חברה בנתה מערכת סגורה בסטנדרט אחר, כך שבזמן הרכישה היה על הצרכן לוודא כי הוא המכשור שרכש פועל על פי הסטנדרט של הרשת שכבר נרכשה והורכבה בביתו. ומהיום, ניתן יהיה להרכיב בתים חכמים עם מערכות משולבות, אשר יכולות לשוחח זו עם זו.
המהלך לווה גם במיתוג המציג לוגו משותף על אריזות המכשירים, אשר יצביע על האפשרות לקשר אותם לכל מערכת של בית חכם.
כל תכנית שיווקית אשר תבנו, חייבת לכלול סעיף הבוחן ומנתח את החברה על פי מודל S.W.O.T בהשוואה לסביבה התחרותית.
מהו מודל SWOT?
מודל SWOT הוא אחד המודלים המוכרים ביותר הבוחנים את יכולת הארגון לייצר יתרון תחרותי בסביבה שבה הוא פועל בשוק או בתעשייה. המודל מנתח את הסביבה הפנימית והחיצונית של הארגון, ועל בסיס הניתוחים מעריך את הסיכויים של הארגון להצליח.
המודל נחלק לשני מדדים – חיצוני ופנימי:
המדד הפנימי בוחן את נקודות החוזקה והחולשה הפנימיות של הארגון באופן הזה:
חוזקות – Strengths: אלו הגורמים המייחדים את הארגון, אשר נותנים לו יתרון תחרותי על מתחריו. חוזקות כוללות מוצר ייחודי, יכולות טכנולוגיות ספציפיות, ידע ייחודי, משאבים ייחודיים של הארגון וכו'.
חולשות – Weaknesses: הגורמים המביאים לנחיתות הארגון ביחס לסביבה החיצונית ומונעים ממנו ליצור יתרון תחרותי. לדוגמא, אסטרטגיה מיושנת, חוסר במנגנון שירות לקוחות, העדר נוכחות דיגטלית, מוצר מיושן, שירות אשר לא עדכני לתנאי התחרות ועוד. כל אלו עשויים להוות חולשה ביחס למתחרים ויהוו מכשול לניצול הזדמנויות, להגדלת נפח לקוחות חדשים ושימור לקוחות קיימים.
המדד החיצוני בוחן את ההזדמנויות והאיומים החיצוניים של הארגון באופן הזה:
הזדמנויות – Opportunities: הזדמנויות הקיימות בסביבה החיצונית שבאמצעותם יכול הארגון להפיק רווח ולייצר מהן יתרון תחרותי. למשל, שוק המעלה צורך ספציפי או דרישות חדשות, חידושים בטכנולוגיה אשר יכולים לשפר את תהליך הייצור, חבירה, רכישה או התמזגות עם חברה עם שירות או מוצר המשלים את את המוצר או השירות של החברה שלכם לכדי חבילה אשר יוצרת יתרון משמעותי על פני שיווק מוצר או שירות בודד ועוד.
איומים – Threats: מצבים בסביבה החיצונית אשר עלולים להזיק ליכולתו של הארגון להתחרות. למשל, מגיפה עולמית אשר סוגרת את הגבולות או יוצרת מחסור בכוח אדם לייצור רכיבים המהותיים להרכבת המוצר שלכם, לקוח ראשי העומד בפני פשיטת רגל, מיסים חדשים שהוטלו בשוקי היעד, רגולציות חדשות ועוד.
לא משנה כמה רזה תהיה התכנית העסקית שלכם, אל תדלגו על שלב ניתוח מודל SWOT.
הכרה והכנת הסביבה התחרותית שלכם, זה בדיוק מה שיעשה את ההבדל בין להמשיך להיות רלוונטיים וישמר את קיום החברה לבין הגעה למצב של חוסר רלוונטיות וסגירת החברה בהפסדים משמעותיים.
הכירו בחוזקות, חולשות, האיומים וההזדמנויות שלכם, על מנת למצוא את מעכבי החברה מצד אחד ומנועי צמיחה חדשים מצד שני.